Debatt: Refugees, welcome! ♥

Text: Amanda Berglund

Det är sant att den flyktingsituation som idag utvecklat sig är en kris.
Det är dock en lögn att denna situation skulle vara en kris för Sverige.

Att människor just nu flyr för sina liv, från sina hem är en kris för alla de som tvingas lämna sin familj, allt de äger och allt de någonsin haft bakom sig. Det är en kris för alla de som tvingas välja livsfarliga vägar i skitbåtar över Medelhavet eller i trånga lastutrymmen utan syre längsmed Europas motorvägar. Det är en humanitär kris för alla de som vet att även om flykten innebär livsfara så är den ändå bättre än alternativet – att stanna i det som tidigare var trygghet men som nu inte innebär något annat än krig, våld och död.

Denna typ av hjärtskärande ultimatum blev verklighet för hela världen då bilden på den drunknade lille Alan spreds som en löpeld på tidningarnas löpsedlar. Det krävdes en liten pojkes livlösa kropp för att vi skulle inse att det var människor vi talade om och inte siffror, statistik eller kostnader. Inte förrän denna lilla pojke miste sitt liv fick vi ett ansikte på katastrofen och på alla de människor som behöver vår hjälp. Det krävdes ett livlöst barn innan vi förstod att det nu är dags att agera.

Aldrig tidigare har fientlighet förbytts mot omtanke så snabbt. Fördomar byttes mot respekt och hatet fick se sig kraftigt besegrat av den kärlek som visades när tusen-, tusentals människor samlades i hela Sverige för att manifestera att här, i vårt land, ska alla människor ha en plats. Insamlingar och initiativ startades för att ingen någonsin igen ska tvivla på att alla människor som kommer till vårt gemensamma Sverige ska ha rätt till en värdig vardag och en trygghet att kalla sin egen.

Ändå visar de senaste opinionsmätningarna att Sverigedemokraterna fortsätter öka. Att partiet som drivs av att förtala, frysa ut och frånta våra medmänniskor sina rättigheter är landets andra största parti. Det måste vi orka ändra på. Vi kan inte låta debattklimatet styras av ett parti som sätter sin egen norm främst i alla sammanhang och sedan blundar för vad de tvingar andra människor att genomlida. Vi måste ihärdigt visa hur värdefullt det är att bry oss om varandra. Att det är en självklarhet att åsidosätta de egna privilegierna till förmån för medmänsklighet och solidaritet. Vi måste fortsätta att enade stå upp för varje människas värde och vägra låta hatet vinna över det som vi i hjärtat känner är rätt.

För om vi tycker att det är vår rättighet att få leva tryggt och skyddat i i ett land där inte krig existerar – då är det också vår förbannade skyldighet att se till att varje människa har samma möjlighet. Sverige måste våga vara bättre än Sverigedemokraterna. Sverige måste vara ett land där vi inte gör skillnad på människor och människor.

Det är dags att vi ser oss omkring och börjar värna om de människor vi delar gator, torg, städer och landsbygd med. Det är dags att vi slutar se förbi varandra och istället möts, hejar, samtalar, umgås och skrattar – ser varandra i ögonen och förstår att vi alla är människor. Att varje person är en människa som du och jag. Vi. En del av en samhällskropp som behöver kärlek för att fungera. Själar som behöver älskas och hjärtan som behöver empati för att orka slå tillsammans.

Lille Alan blev aldrig mer än tre år. I det alldeles för korta livet tvingades han uppleva mer mörker än vi här i Sverige någonsin kommer behöva möta. Alan blev en ängel, trots att han aldrig bad om det. Han bad aldrig om att bli en symbol eller en ikon. Han bad aldrig om att bli hela Europas uppvaknande. Det enda denna lilla, fina pojke och hans familj bad om var att få komma fram. Att få möta en plats som innebar trygghet och lugn. Ett ställe att kalla hem, och en framtid att kalla sin. Det minsta vi kan göra är att se till att det blir verklighet för alla de som klarar sig hela vägen fram. Att varenda en som kommer hit från katastrofen välkomnas och värnas om. Vi ska öppna våra armar och öppna våra hjärtan och ge varenda människa chansen till en trygg och värdig framtid i vårt gemensamma land. I vårt Sverige.

Flyktingar, välkomna!

Läs artikeln online
Ladda ner Divine Magazine nr 9 2015

FacebookTwitterGoogle+Dela den här artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *