Text: Teresia Tingström
Sommaren börjar lida mot sitt slut och i takt med det är det många som känner att det är dags att komma tillbaka till eller skapa hälsosammare rutiner. Ibland kan dock steget från potatissallad, flintastek, skagenröra, glass och rosévin kännas väl stort.
Var börjar jag?
Fundera över vad som driver dig till att förändra det ätbeteende du skapat under sommaren.
- Är det ett hälsosammare du?
- Ett väl fungerande system och inre hälsa?
- Allmänt välmående och balans?
- Att bli av med de där kilona som du lagt på dig under sommaren?
- En livsstilsförändring och en god relation till mat, utan återkommande ”jojobantning”?
Det bör alltid finnas ett klart ”varför” – ett motiv, till varför vi vill ändra på vårt ätbeteende. För om vi inte har klart för oss varför vi gör något bli det svårt att senare, när motivationen börjar tryta, gå tillbaka och påminna oss om anledningen till den förändring vi genomgår.
Ta därför fram penna och papper och skriv ned ditt ”varför”. Skapa utefter detta ett mål och delmål som du skall uppnå på vägen innan du nått ända fram till målet. Under resans gång kan det vara klokt att ha små belöningar i form av sådant som piggar upp och ger motivationen en boost. Exempelvis kan det vara en lugn stund för dig själv, massage, middag med en god vän, en resa, ett nytt träningslinne, att boka in dig på en kurs du vill gå eller köpa en bok du spanat in och vill läsa. Små saker som ändå bekräftar ditt goda arbete, att du är på rätt väg, mot bättre vanor och ett sundare ätbeteende.
Glöm inte att ta hjälp av dina vänner och familj. Kanske kan ni till och med genomföra förändringen tillsammans? Om inte kan de komma att bli viktiga motivationsfaktorer och finnas till för stöttning när det känns jobbigt.
Så till förändringen i sig. Givetvis handlar det här om vad du vill uppnå – ditt ”varför” och hur din nuvarande situation ser ut. Det vill säga vad du har för relation till mat och hur ditt ätbeteende ser ut idag. Några saker är ändå allmängiltiga och något de flesta bör tänka på;
- Regelbundna måltider – frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag
- Ät så rent som möjligt. Laga så mycket du kan från grunden. Gör en god gryta, ugnsrostade grönsaker, ugnsstekt lax eller tork, fräsch sallad, smoothies, fruktsallad eller omelett.
- Långsamma kolhydrater – välj fullkornsprodukter och rotfrukter som grund till ditt kolhydratsintag och såklart sallad och grönsaker i mängder!
- Välj framförallt enkel- och fleromättat fett – avokado, nötter, oliver och fröer, framför mättat fett som exempelvis feta såser, salami och korv.
- Motion – minst 30 minuter om dagen. Vardagsmotion kommer du långt på.