Italienskt tema

Text: Linnea Lindgren
Foto: Linnea Lindgren

Det finns väldigt mycket god mat från Italien men jag har försökt välja ut några favoriter som jag vill att du ska testa.

Till förrätt har jag valt Johans prosciutto crudo di parma med färska fikon – ett superenkelt men verkligen jättegott recept. Jag blev bjuden på den för ett par år sedan och sedan dess är det en utav mina favoriter när det gäller förrätter. Jag hade faktiskt aldrig ätit färska fikon innan jag testade detta men jag kan säga att parmaskinka verkligen passar ihop med det. Jag har inte skrivit ut några exakta mått på ingredienserna, utan det är upp till dig hur mycket du vill ha av allt, lägg istället ut lite av varje tills du känner att det är lagom.

Till förrätten kan du gärna servera focacciabröd. Jag kan säga att det är farligt gott. Första gången jag gjorde det kunde jag inte sluta äta av det… så gott att det råkade bli bara focaccia till middag!

Jag har även valt ut en himmelskt god smörgåstårta som är Italieninspirerad. Jag har alltid varit väldigt förtjust i vanlig klassisk smörgåstårta men denna är verkligen snäppet bättre. Plus att det alltid är roligt att bjuda på någonting annorlunda som inte alla redan har ätit. Du kommer inte att bli besviken om du testar att göra den för enligt mig ligger den helt klart på första plats när det kommer till smörgåstårtor!

Istället för att ge er en typisk efterrätt har jag istället valt att bjuda på receptet till jordgubbsbruschetta med mascarpone. Även det är annorlunda och supergott! Perfekt att bjuda på som ett litet tilltugg till något gott att dricka. Det är inte heller svårt att göra.

Sist men inte minst känns det nästan obligatoriskt med någon sorts biscotti! Kanske inte så mättande med en liten skorpa, men det är nog allt som får plats efter att man har ätit av allt det andra goda! Skulle det inte vara så kan man ju ta desto fler… Skulle det bli några över, kan jag säga att det är en väldigt uppskattad present om man blir bortbjuden!

Hoppas det smakar!

chokladbiscotti med mandel och vit chokladChokladbiscotti med mandel och vit choklad

100 g mörk choklad
100 g mandel
200 g mjöl
1½ dl kakao
1½ dl socker
3/4 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
vetemjöl till utbakning
uppvispat ägg till gräddning
100 g vit choklad

Hacka chokladen. Skålla mandeln och rosta den sedan i en torr stekpanna. Blanda mjöl, kakao, socker, bakpulver, den hackade chokladen och salt i en mixer. Mixa tills allt är välblandat. Tillsätt därefter äggen och vaniljsockret. Mixa snabbt ihop till en deg. Grovhacka mandeln och lägg den tillsammans med lite mjöl på bakbordet. Häll upp degen och knåda in den hackade mandeln. Forma degen till tre rullar, tjocka som femkronor. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla rullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 190 grader i ca 15 minuter eller tills de fått en brun yta. Skär sedan upp sneda bitar medan rullarna fortfarande är varma. Låt dem kallna på ett galler. Smält den vita chokladen försiktigt i vattenbad och ringla över kakorna. Förvara chokladbiscottin torrt, i upp till 10 dagar.

jordgubbsbruschetta med mascarponeJordgubbsbruschetta med mascarpone

4 portioner

4 skivor lantbröd
1 msk smör
200-300 g jordgubbar
(3 msk cognac)
1 msk strösocker
100 g mascarpone (färskost)
Citronmeliss och florsocker till garnering

Värm smöret i en stekpanna och stek brädet gyllenbrunt. Skär jordgubbarna i skivor. Lägg dem i en skål och blanda i cognac och strösocker. Låt blandningen dra några minuter. Bred färskosten på brödet och lägg på jordgubbar. Garnera med citronmeliss och lite siktat florsocker.

johans prosciutto crudo di parma med färska fikonJohans Prosciutto crudo di parma med färska fikon

cocktailtomater
rödlök
parmaskinka
philadelphiaost
färska fikon
flingsalt och nymalen svartpeppar
olivolja
basilikablad

Lägg upp några skivor parmaskinka på en tallrik, klicka ut lite philadelphiaost här och var. Strö över lite rödlök och cocktailtomater i klyftor. Dela ett par fikon i klyftor och lägg ut dem. Smaksätt med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla till sist över lite olivolja och dekorera med några basilikablad.

italiensk smörgåstårtaItaliensk smörgåstårta

tid: ca 1 timme
8 portioner

9 skivor landgångsbröd

Fyllning 1:
kronärtskockspesto:
ca 400 kronärtskockshjärtan
100 g pistagenötter, rostade, saltade
ca 1/3 av 1 påse ruccolasallad
½ kruka basilika
2-3 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
3 msk olja
salt, peppar

Fyllning 2:
50 g rostade pinjenötter
100 g soltorkade tomater
200 g philadelphiaost
salt och peppar
2 paprikor
50 g salami, i skivor
1 kruka rucolasallad

Dekoration och garnering:
4 dl crème fraiche
10 skivor parmaskinka
300 g mozzarella
1 burk svarta oliver, 280 g

Fyllning 1: mixa alla ingredienser till en fast kräm. Fyllning 2: rosta pinjenötterna i en torr panna tills de är gyllenbruna. Låt svalna. Mixa pinjenötterna och de soltorkade tomaterna till en jämn smet. Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på grillvärme. Dela paprikorna och skrapa ur kärnorna. Lägg paprikorna med skalsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Placera högt upp i ugnen tills skalen svartnar, ca 10-15 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Dra av skalen och strimla paprikorna.

Skär bort kanterna på brödet och lägg 3 brödskivor, långsidorna mot varandra, som botten till tårtan. Bred på fyllning 1. Lägg ytterligare 3 brödskivor ovanpå. bred på fyllning 2, först cremecheeseröran och sedan salamiskivor, rucolasallad och rostad paprika. Spara lite paprika till garneringen. Täck med de 3 sista brödskivorna. Vispa crème fraichen så den blir ganska fast. Bred den över och runt kanterna. Rulla parmaskinkorna till små rosor och dekorera med. Lägg även på basilika, mozzarella och svarta oliver.

kimberleys foccaciabrödFocaccia

Grundrecept 2 bröd

25 g färsk jäst3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
kalamataoliver
ev. soltorkade tomater
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen i en bunke med vatten, honung, flingsalt och olivolja. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka. Jäs till dubbel storlek på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål. Ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och kalamataoliver. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

FacebookTwitterGoogle+Dela den här artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *