#Matlådekampen – En intervju med Sally Jönsson från bloggen Skippa Nudlarna

Text: Teresia Tingström

Det är höst och redan oktober. Hösten ses för många som en nystart med möjligheter till förändring i flera delar av våra liv. Det kan handla om allt ifrån att byta jobb, till att ta ett beslut om att lämna den man lever ihop med, börja träna, att göra en inre resa och börja uppskatta sig själv eller att laga mat och ta med sig matlåda. Oavsett vad det handlar är det en ny rutin som ska arbetas in och repeteras tills den blir en vana och vi gör det utan ens fundera över det.

sagaformyoghurtblogg (2)Just det här med att laga mer mat och ta med oss matlåda, är något som Sally Jönsson från bloggen Skippa Nudlarna belyser extra mycket, genom en utmaning. Under oktober månad anordnar Sally en utmaning under namnet ”Matlådekampen”, som handlar om att man under månaden ska försöka ta med sig matlåda så ofta som möjligt.

– Vem är du och vad handlar din blogg om?
Jag är en glad 20-åring som älskar att laga mat. Min blogg handlar om att inspirera till god, nyttig och framförallt billig matlagning. Du ska inte behöva leva på nudlar utan med bra råvaror och recept kan du äta god och hälsosam mat samtidigt som du håller din budget.

– Berätta mer om ”Matlådekampen”!
Matlådekampen startade jag för att vi skulle kunna peppa varandra och bli bättre på att ta med matlåda. Det finns så många fördelar med matlåda, man sparar pengar, har bättre koll på vad man får i sig och får en bra möjlighet att ta vara på rester och minska på matsvinnet.

– Hur kom du på idén?
fiskbiffar med kokosbulgur (2)Jag kände att det var dags att ge matlådan en högre status. Oktober är en ganska tråkig månad och man behöver något att se fram emot så jag tyckte det passade bra med en utmaning. Tack vare Instagram kan man så enkelt peppas och inspireras av varandra och då blir det hundra gånger roligare att vara med. Sen har jag lite tävlingar i samband med utmaningen där man kan vinna fina produkter.

– Vad är dina egna tips för att få till matlagningen under stressiga perioder?
Planering, planering, planering. Du kommer spara så mycket tid om du har planerat och handlat vad du ska äta för veckan. Vet du att det kommer vara full rulle hela veckan så gör ett storkok på söndagen. Genom att veta vad du ska äta slipper du det stressmomentet under resten av veckan.

– Vad är dina bästa tips för att få till billig och näringsrik mat?
Handla efter säsong, bra billiga råvaror nu är till exempel rotfrukter. Handla i storpack och laga flera portioner och frys in. Ät mer vegetariskt eller dryga i alla fall ut köttet med linser, bönor och andra baljväxter. Ät fullkornsprodukter som ger mer vitaminer och mineraler och mättar på mindre mängd. Framförallt; ta med matlåda istället för dyr utelunch!

– Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?
Ägg, rotfrukter, vitkål och frukt. I skafferiet finns alltid kikärtor och havregryn. På sommaren har jag gärna en vattenmelon hemma, det är min last, men på vintern satsar jag på de goda och billiga apelsinerna istället.

Läs artikeln online
Ladda ner Divine Magazine nr 10 2014

FacebookTwitterGoogle+Dela den här artikeln

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *