Resa: När resdrömmar blir drömresor

Text och foto: Sanna Rosell

Att upptäcka eller upprepa? Det är den stora frågan jag brottas med varje gång en ny resas planering tar vid.

Det finns platser jag har stjärnmärkt på min mentala världskarta, ställen jag sätter prefixet ”smultron” före och städer vars vrår jag kan utantill. Några av Mallorcas klippstränder där bara bergsgetterna och jag solar, ängarna på Ecuadors vulkaner där lamorna betar fridfullt och Barcelonas bästa skrivarcafé med oändlig påfyllning i vinglaset. Platser som dessa längtar jag ständigt tillbaka till, samtidigt som lusten att åka vartsomhelst, bara det är nytt och oupptäckt, kliar i mig när jag sitter och surfar på resesajter.

Trendiga nyheter i resekatalogen och bubblande uppstickande länder på världskartan i all ära – men när vi reser värderar en del igenkännande mönster och miljöer. Genom att snegla på de fotspår de lämnar efter sig, ser vi att vissa ställen blir favoriter hos många resenärer. De gör platserna till sina andra hem och myser när de lägger genvägar, ansikten och smeknamn på minnet. De skapar rutiner och vanor och formar mönster som är trygga att återvända till.

imagesAndra resenärer triggas av det oväntade och oupptäckta. Äventyrslystna söker sig till nya platser och är ständigt på jakt efter kicken av överraskningar längs vägen. Att inte planera morgondagen och att inte ha en susning om nästa drag, skapar rus som går att leva på länge.

Jag vet en äldre man som definitivt platsar i den senare kategorin. Han är lyckligt lottad för han har förutsättningarna att kunna resa vart han vill, när han vill. Och det är precis det han gör. När andan faller på, drar han ut till flygplatsen med sin lätt packade väska och ställer sig framför avgångstavlan med rullande destinationer och tider. Kanske säger han ole, dole, doff eller låter blicken svepa över världen som tavlan erbjuder honom. Slumpen får välja resmål och han får på så sätt uppleva nya, och kanske gamla, ställen utan att behöva brottas med min inledande fråga. Är det slumpen?

Oavsett om du söker den igenkännande, trygga känslan av att återvända eller vill ha den pirrande nyfikenheten över något nytt, tror jag att balans är det rätta. Att plocka sina smultronställen med omsorg men kanske testa något nytt väl på plats. Lite gamla favoriter, några nya bubblare. Behåll det som är bra och strunt i resten. Med den tanken i bakhuvudet fortsätter jag surfa ut i världen och drömmer om såväl trevliga upprepningar som spännande upptäckter.

3 tips på resesajter som gör det enklare (och ännu roligare) att resa:

3290690001_0008bf997dspottedbylocals.com

  • Cityguider till över 50 städer online, samlade på ett och samma ställe. Guiderna är skrivna av handplockade ”spotters” för att dela sina smultronställen med dig.

momondo.se

  • Sajten jämför priser på flygbiljetter över hela månader hos olika flygbolag. En del sajter kan ha avtal med flygbolagen som ger dig bättre priser.

coachsurfing.com

  • Tröttnat på hostels som ser lika ut, vart du dig än i världen vänder? Soffsurfa dig fram på din resa istället! Sajten hjälper dig att komma i kontakt med människor som erbjuder en sängplats, och oftast trevligt umgänge, helt gratis.

Läs artikeln online
Ladda ner Divine Magazine nr 11 2014


FacebookTwitterGoogle+Dela den här artikeln

One Comment

  1. Rolig läsning. Jag återvänderder inte till mitt smultronställe för att det är tryggt utan faktiskt tvärtom. Jag älskar att man där lever utsatta för Atlantens härjningar. Livbåten ger sig ut och själv får man uppleva innebörden av Den sjunde vågen på hamnpromenaden i januari.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *