Av: Linnea Lindgren
När jag tänker på cheesecake, då tänker jag ofta på Cheesecake Factory som finns i USA. Det är som ett konditori med endast en massa olika sorters cheesecake. De gånger jag varit in där för att fika så har det alltid varit lika svårt att välja vilken man ska ta. Det finns ju så väldigt många olika goda varianter!
Ett annat kul minne är när jag i USA skulle bjuda på ostkaka. Försökte förklara att det svenska namnet var direkt översatt: cheesecake, men att det ändå inte var en vanlig cheesecake. För det är ju inte alls i närheten om man jämför med den varianten som de är vana vid. Hur som helst så kallade jag det för en Swedish cheesecake. Och när jag ändå har ett tema om cheesecake, så måste jag ju även dela med mig att ett recept på ostkaka. Den smakar som Frödinges när den är klar, supergod!
Förutom det så har jag även testat en variant som kallas Vit chokladcheesecake med oliver. Det låter kanske konstigt med oliver, men jag kan säga att den är riktigt god. Sältan i oliverna funkar väldigt bra ihop med det söta i chokladen. Vill du bjuda dina gäster på något lite annorlunda och spännande så är den ett säkert kort. Testa att inte berätta att det är oliver i, så får du se om gästerna kan lista ut det själva – det är lättare sagt än gjort.
En annan lite ovanligare variant är Mörk chokladcheesecake. Ser inte ut som en klassisk cheesecake, men den har liknande smaker och är – såklart – riktigt god!
Jag har även testat lite mer klassiska varianter som Vanilj- och honungscheesecake och ett annat recept som man skulle kunna kalla för originalet, rätt och slätt vanlig Cheesecake.
Sist men inte minst har jag även tagit med Frozen cheesecake. Jag tycker att det smakar mer som glass och tänker inte på den varianten när jag pratar om cheesecake. Men den är självklart även god och platsar såklart in på detta tema!
Hoppas det smakar!
Vit chokladcheesecake med oliver
8-10 port.
1 ½ dl kalamataoliver
75 g smör
12 digestivekex
2 gelatinblad
150 g vit choklad
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
Kärna ur oliverna och lägg dem i en ugnssäker form. Rosta oliverna i 175 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem kallna. Smält smöret. Krossa kexen i en matberedare och tillsätt smöret. Rör i oliverna och mixa några sekunder till. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen försiktigt på låg värme med ½ dl av vispgrädden. Ta kastrullen åt sidan, ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i chokladen. Vispa resten av grädden fluffig. Häll över chokladen i en bunke och rör ner färskosten. Vänd sedan ner grädden. Häll smeten i formen och låt stå kallt ca 4 timmar.
Mörk chokladcheesecake
8-10 port.
400 g kakor, Maryland cookies, mörk choklad
100 g smör (rumstempererat)
200 g mörk choklad
400 g cream cheese
1 1/4 dl strösocker
1 msk mjöl
2 ägg
½ tsk salt
Mixa kakor och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Smält chokladen i vattenbad. Blanda cream cheese, socker, mjöl, ägg och salt i en bunke. Rör ner den smälta chokladen. Häll chokladblandningen i formen. Baka i ugnen i 175 grader i 40-50 minuter tills smeten har stannat.
4 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex
Dela äggulorna från vitorna. Vispa gulorna och sockret, blanda sedan i osten. Vispa grädden och vaniljsockret lätt och fluffigt och vänd ner i ostsmeten. Vispa vitorna till ett vitt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Krossa digestivekexen och varva med smeten i en sockerkaksform eller
gratängform. Frys sedan i cirka 3 timmar före servering.
Tips: När du ska servera kakan kan du spola varmt vatten på sockerkaksformen så lossnar den lättare.
400 g digestivekex
150 g smör
100 g vit choklad
400 g Philadelphiaost
2½ dl kesella
1 dl strösocker
3 ägg
4 dl crème fraiche
1 vaniljstång eller ca 2 tsk vaniljsocker
100 g riven vit choklad och lite blåbär till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexen. Lägg massan i botten av en form med löstagbar kant och packa hårt. Grädda i ca 10 minuter. Smält vit choklad. Vispa samman Philadelphiaost, Kesella och strösocker, tillsätt sedan den smälta vita chokladen och ägg. Häll smeten i den förgräddade formen. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader och grädda i 30 minuter. Låt kakan svalna och kyl den sedan. Rör ihop crème fraiche med fröna från den urskrapade vaniljstången eller vaniljsocker och bred över den kalla kakan. Garnera med riven vit choklad och blåbär.
Vanilj- och honungscheesecake
ca 12 port.
ca 250 g pepparkakor
50 g smält smör
600 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
½ dl flytande honung
honung och färska bär till garnering
Sätt ugnen på 150 grader. Krossa pepparkakorna i en bunke och rör ner det smälta smöret. Fördela jämnt i en smord springform. Rör samman Philadelphiaost, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet. Knäck äggen i en bunke och vispa lätt tillsammans med honungen. Tillsätt därefter under omrörning lite äggsmet i taget tills du får en smet utan klumpar. Rör utan visp eftersom det inte ska komma in luft i kakan, en träslev funkar toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Ringla lite flytande honung över och dekorera med bär.
500 g keso
½ dl hackad mandel
½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en stor form. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Rör om och häll smeten i formen. Grädda i cirka 45 minuter. Servera med sylt eller bär.