Av Linnea Lindgren
Det finns oändligt många varianter på pajer och varje gång jag gör paj till middag så tänker jag att jag borde göra det oftare! Det är perfekt om man ska ha en buffé med olika sorters mat eller att bara bjuda på pajen tillsammans med en god sallad. Jag har i alla fall samlat ihop mina favoritpajer och jag kan erkänna att jag lätt gör om dessa lite då och då istället för att testa nya varianter. Det är mest för att jag vet att de är säkra kort som verkligen är goda!
Paj från Provance åt jag för första gången hos mina före detta grannar för några år sedan. Sedan dess har jag gjort den många gånger. Jag tycker inte bara att den är god, den ser även extra festlig ut med anjovisen som man lägger i mönster ovanpå. Receptet kommer från början från en av mina favoritkokboksförfattare: Anna Bergenström.
Annikas skaldjurspaj blev jag tipsad om när jag hade min praktik för ett par år sedan. Den är farligt god! Har redan fått ge receptet vidare till andra jag har bjudit den på.
Västerbottenostpaj är en riktig klassiker. Det receptet plockar jag gärna fram när det är den årliga kräftskivan eller om jag vill bjuda på förrätt. Men självklart kan man äta den som huvudrätt också.
Köttfärspaj är min sambos favorit. Detta recept kommer från hans farmor som brukar göra den lite då och då. Jag kan inte annat än hålla med om att den är väldigt god. Min sambo och hans familj brukar äta lingonsylt till, men det har jag inte riktigt förstått mig på!
Helens tacopaj är nog min favorit. Jag älskar ju det mesta som är taco-inspirerat och denna är inte bara kryddig och smakrik, den är även väldigt saftig, vilket jag gillar. Godast om man serverar med sallad till.
Hoppas du tycker att de är minst lika goda som jag tycker!
Pajskal:
125 gram kallt smör
2,5 dl vetemjöl
ca 2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 gram nötfärs
1 st. gul lök
1 st vitlöksklyfta
smör att steka i
3 msk tomatpuré
1 dl kallt vatten
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk oregano
Äggstanning:
3 st ägg
1 dl vispgrädde eller mellangrädde
1 dl riven lagrad ost
1. Pajdeg: Blanda samman degen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och uppför kanterna. Nagga och ställ i kylen ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök och köttfärs i smör i en stekpanna tills färsen är smulig. Rör i tomatpuré, vatten, sambal oelek, salt och oregano. Låt det fräsa några minuter.
3. Äggstanning: Vispa ägg och grädde
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Lägg i färsröran och häll över äggsmeten/stanningen. Strö över osten. Grädda pajen mitt i ugnen 20-35 minuter.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g kallt smör
1-2 msk iskallt vatten
Fyllning:
3 st gula lökar
lite olja
1 tsk timjan
3-4 dl riven lagrad ost, tex präst ost
3 ägg
3 dl standardmjölk
salt och peppar
1 burk (80 g) ansjovisfiléer
15 st urkärnade svarta oliver
Blanda mjöl, salt och smör i en matberedare i några sekunder. Häll sen i vattnet genom röret under tiden matberedaren är igång. Kör i ca ½ minut. Kläm ihop i en påse, låt stå kallt i ca 1 timme. Tryck ut pajdegen i formen, ställ i kylen ca 20 minuter. Skala och skiva löken. Stek den på svag värme i ca 15 minuter. Förgrädda pajen i 15 minuter i 200 grader. Lägg i lite ost och sen löken. Salta och strö över timjan. Vispa samman ost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll i pajen. Lägg ut ansjovisfiléer i mönster, tryck ner oliverna. Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter. Servera med en god sallad.
Pajdeg:
200 g kallt smör
4½ dl mjöl
1 tsk salt
3 msk kallt vatten
Fyllning:
skalade räkor, kräftstjärtar och crabbsticks
3 ägg
2 dl stark riven ost
2 dl vispgrädde
1 dl mellangrädde
hackad dill
1 ask philadelphiaost med örtkryddor
salt och peppar
cayennepeppar
Förgrädde pajskalet i 175 grader i ca 10 minuter. Lägg i skaldjuren. Blanda alla övriga ingredienser och häll över. Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt
Fyllning:
2½ dl matlagningsgrädde
3 dl västerbottenost, riven
4 ägg
crème fraiche
rom
rödlök, hackad
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen medan du rör ihop fyllningen. Häll i fyllningen och grädda i 200 grader i ca 40 minuter. Servera med crème fraiche, rom och hackad rödlök.
Helens tacopaj
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk vatten
400 gram nötfärs
Fyllning:
smör
1,25 dl vatten
1 påse Taco kryddmix
2 dl crème fraiche paprika & chili
150 gram ost
1. Pajdeg:
Sätt ugnen på 225°C. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt 2 matskedar vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
2. Fyllning:
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt kryddmix och 1,25 dl vatten. Rör om. Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då.
3. Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet och bred över crème fraîche. Riv osten och strö över.
4. Grädda pajen 10-15 min eller tills osten smält och fått fin färg. Servera gärna med en god sallad.